Akü Nedir?

Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan ve ihtiyaç duyulması halinde bunu elektrik enerjisi olarak veren enerji depolama aracıdır.

Çalıştırma, aydınlatma ve ateşleme ile birlikte ana amacı araç motorunu çalıştırmaktır. Temel olarak akü nedir sorusu, elektrik devresiyle tepkimeye giren kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüşümü olarak geleneksel olarak cevaplanabilir. Ancak günümüzde otomotiv teknolojinin ilerlemesiyle beraber imal edilen yeni nesil aküler, aynı zamanda elektrik enerjisinin kimyasal enerji olarak depolamakta ve ihtiyaç halinde kullanılabilme görevini de yerine getirmektedir.  Yeni nesil üst teknolojiye sahip aküler ile geleneksel bakım gerektiren ve şarj-deşarj değişimlerinde yaşanan deformasyonların önüne geçilmiştir.  Yeni ürünlerde aynı zamanda AGM teknolojisi ve start-stop işlemleri ile daha yüksek performans elde edilebilmektedir.

Akü Nedir ve Nasıl Çalışır?

Akülerin çalışma prensipleri ve süreci, birbirini tetikleyen kademeleri kapsar. Başlangıç, aydınlatma, ateşleme ve çalıştırma sırası izlenir. Bu konu, bir nevi akü nedir tanımıyla özdeşleşmektedir. Motorun çalışma etkinliğinden sonra, alternatör tarafından araca elektrik verilir. SLI tipli, yani kurşun-asitli aküler, amper cinsinden ölçülen yüksek bir patlama akımını serbest bırakmak ve daha sonra hızlı bir şekilde şarj etmek için tasarlanmıştır. Bunlar sadece marş görevini yerine getirmekle kalmaz, elektrik enerjisinin kimyasal olarak depolanması ve gerektiğinde tekrar kullanılması ve benzeri birçok işlevi yerine getirir. Tüm bu işlevlerin yanında aküler, aracın elektrik gereksinimleri şarj sisteminden gelen arzı aştığında, gereken ekstra gücü sağlar.

Akü Çeşitleri Nelerdir?

Mevut koşullarda neredeyse tüm motorlu araçlar için akü kullanılmaktadır ve üretiminde kullanılan ana maddeler kurşun ile sülfürik asitten oluştuğundan dolayı kurşun-asitli aküler olarak da adlandırılır. Motorlu araçlarda kullanılan tüm aküler, akü nedir sorusuna verdiğimiz cevabı kapsayan standart çalışma prensibine sahiptir. Kullanım alanlarına göre belirlenen aküler; otomotiv aküler, stasyoner aküler, traksiyoner aküler olarak gruplara ayrılır. Metal cinsine göre ise kurşun-asitli, demir-nikel, nikel-kadmiyum ve gümüş-çinko aküler mevcuttur. Bu aküler, aralarında kullanım verimliliği ve performans olarak değişiklik gösterir. Günümüzde en sık tercih edilen akü türü kurşun-asitli akülerdir. Kurşun-asitli aküler de kendi bünyesinde kuru ve sulu olarak alt kategorilere sahiptir.

Akü Hangi Durumlarda Biter?

Araç akülerinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Akü, seyir halindeyken bile bitebilir ve bu durumda da yolda kalmak kaçınılmaz olur. Bu sebeple yazımızda sizin için bazı sorulara cevap vererek akünüzün doluluk oranını ve sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını anlamanıza yardımcı olduk.

Araç akülerinin bitmesi pek çok sebepten dolayı olabilir. Çalışırken belli bir oranda güç harcayan aküler, harcadığı enerjiyi şarj dinamosu sayesinde tekrar geri kazanır. 14,5 V olan şarj oranı normal bir seviyedir ve akünün şarj olduğunu gösterir. Bununla birlikte bu seviyenin altında olması akünün bitmiş olması anlamına gelebilir.

Her şeyden önce elektrik tesisatında meydana gelen bir sorun akünün bitmesine sebep olabilir. Aracın aküyü şarj etmeyeceği (uzun süre kullanmama halinde) ya da bir kaçak dolayısıyla da akünün boşalması mümkündür. Ancak her zaman mekanik bir problemin varlığı da akünün bitmesi için şart değildir. Araçlardaki her türlü elektrik ihtiyacını karşılamasından ötürü farların, radyonun açık unutulması, iç aydınlatmanın açık bırakılması akünün bitmesine sebep olabilir. 

Akü Ne Kadar Sürede Biter? 

Aküler belli bir iç dirence sahip olsalar da aracın kullanım sıklığı, mobil cihazların şarj edilmesi, özelleştirilmiş ses ya da ışık sistemleri gibi farklı bileşenler de düşünüldüğü zaman harcanan enerji miktarı fazla olabilir. Bununla birlikte iklim şartları da akü ömrünü doğrudan etkileyen faktörler arasında bulunur. 

Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler. Bununla birlikte özellikle kış aylarında sıcaklığın düşmesi ile araç içinde yer alan akünün içindeki  kimyasalların daha yavaş bir şekilde hareket etmesi daha az enerji üretmesine neden olabilir. Kış ayları için normal sayılabilecek bu durum akünün ömrünü azaltmak olarak değil, performansının düşmesi olarak yorumlanabilir. 

Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır? 

Akünün bittiğini anlamak için her şeyden önce akü doluluk oranının ve akünün şarj olup olmadığını bilmekte fayda vardır. Örneğin; her modelde olmasa bile bazı İnci Akü modelleri üzerinde bulunan indikatör sayesinde akünün doluluk oranı anlaşılabilir.  

İndikatörün olmadığı durumlarda ise farların zayıflaması, başlatma düğmesi yerine araç anahtarı ile çalıştırmak zorunda kalmanız, marşa bastığınız zaman motorun sesini zayıf bir şekilde duymanız akünün bitmek üzere olduğunun göstergeleridir. Bununla birlikte akü tamamen bittiği zaman hiç elektrik üretimi olmayacağı için motor hiç çalışmayacaktır. 

Akü Saklama Koşulları Nasıl Olmalıdır? 

Akülerin normal şartlar altında saklanma koşullarına bakıldığında akünün raf ömrünün 6 ay olduğu söylenebilir. 25 derece sıcaklığın uygun görüldüğü akü saklama koşulları artan her 10 derecelik sıcaklıkta akünün daha hızlı boşalması anlamına gelir.

Sıcaklık sabitinin dışında akünün doğrudan güneş ışığı görmemesi gerekir. Beklediği süre boyunca bir miktar deşarj olacağı için bu kayıpların kontrol edilmesinde ve gerektiğinde akünün doldurulmasında fayda vardır.

Start-Stop Akü Nedir?

Her geçen gün teknoloji daha fazla gelişiyor. Bu gelişmeler kendini otomotiv sektöründe de gösteriyor. Önceki yıllara göre fark gösteren bir başka konu da teknolojik gelişmelerle elde edilen çözümlerin artık enerjiyi ne kadar verimli kullanıyor olduğuna dikkat edilmesidir. Doğal kaynak kullanımına özen gösteren yenilikçi ve çevreci çözümler söz konusu otomotiv sektörü olduğunda da kendini gösteriyor. 

Start Stop Teknolojisi Nedir?

Hem araç performansını artıran hem de daha çevreci bir yaklaşım sunan Start-Stop teknolojisi de yine bu yenilikçi perspektifin üründür. Bu teknoloji sayesinde yoğun ve sıkışık trafiklerde aracınızın daha az enerji kullanması sağlanır. Aracınızın neredeyse hiç hareket etmediği yoğun trafikte kontak açıp kapamanıza gerek kalmadan start stop teknolojisi sayesinde motor otomatik olarak durur. Debriyaja basmanız ile ise tekrar çalışır ve bu aradaki enerji kaybının önüne geçilmesi sağlanır. Yakıt tasarrufu da sağlayan bu teknoloji aynı zaman karbon emisyonunun azaltılmasına da katkıda bulunur.

Alanındaki uzmanlığı, yenilikçi teknolojileri ile otomotiv sektörüne katkıda bulunan İnci Akü ise bu teknolojiye sahip olan araçlar için start stop aküler geliştirir. İnci Akü’de her sınıf araca uygun olarak üretilen aküler sayesinde; otomobil ve hafif ticari araçlar için üretilen start-stop akü modelleri olduğu gibi elektrik enerji ihtiyacı daha yüksek olan ağır vasıtalar için de start-stop akü modelleri bulunur. 

Akü Seçimi

Aracıma Hangi Aküyü Seçmeliyim?

Akü seçiminde fiziksel ölçüler dışında kapasite ve marş gücü değerleri vardır. Kapasite akünün toplam gücü,  marş gücü de anlık güç anlamına gelir. Örneğin etiketin üzerinde 50 amper saat ve 420 amper yazıyorsa, bu rakamların anlamı akünün 50 amper saatlik kapasiteye sahip olduğu ve 420 amperlikte marş basma gücüne sahip olduğunu ifade eder. 420 amper anlık maksimum akım miktarı, 50 amper saatte toplam güçtür.

Marş gücü değeri üreticinin belirtmiş olduğu standarda göre etikete yazılır. Ürün kıyaslaması yapılırken mutlaka marş gücü değerinin hangi standarda göre yazıldığını sorgulamamız gerekir. Etiket üzerinde bazı kısaltmalar bulunur. Örneğin En Avrupa, DIN alman, JIS Japon standardını temsil eden kısaltmalardır.  Unutulmamalıdır ki bu değerler akünün %100 dolu olduğu durumlar için geçerlidir.Akü kendi kendine deşarj ürün olduğundan dolayı, eğer stokta uzun bir süre beklemişse etiketteki değerleri sağlamayacaktır. Akünün raf ömrü tamamlamadan kullanılmaya başlaması bu konuda oldukça önemlidir.

Akü seçiminde bir diğer önemli konuda araca uygun kapasite ve marş gücünde olan akünün seçimidir. Araçtaki akünün kapasite ve marş gücü değerinden düşük değerde bir akü seçersek, Örneğin 72 amper saat yerine 60 amper saat seçilirse kısa vadede  problem görülmeyebilir, fakat orta vadede 60 amper saat 72 amper saatin marş gücünden  düşük olacağı için  aracın marş basmasında problemler yaşanacaktır, eğer araçtaki akünün kapasite  ve marş gücü değerinden yüksek değerde bir akü  seçersek aracın elektrik sistemi yani şarj voltajı değerlerinin ölçülmesi gerekmektedir. Bu ölçüm sonucunda alternatörün kapasitesi aküyü ve sistemi besleyecek güçte değilse akü hiçbir zaman ihtiyaç duyacağı düzeyde şarj olmayacaktır, bu durum akü performansını ve ömrünü olumsuz olarak etkileyecektir.

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akü, aracınızın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini üretir. Bu sebeple de aracınızın aküsü bittiği zaman farlardan motora kadar aracınızın hiçbir parçası çalışmaz.. Eğer akünüzün kullanım ömrü tamamlanmamışsa akü takviyesi yaparak akünüzü tekrar doldurabilir ve yola devam edebilirsiniz.

Akü Takviyesi Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle trafikteyseniz mutlaka aracınızı hem sizin hem de diğer sürücülerin güvenliğini riske etmeyecek bir noktaya almalısınız. Emniyet şeridi bunun için en güvenli alan olacaktır. Ancak emniyet şeridine alsanız bile yine uyarı olması amacı ile aracınızdan birkaç metre uzağa bir ikaz işareti koymalısınız.

Akü Takviyesi Nedir?

Aracınızın akü ömrü dolmamasına rağmen aküdeki enerjinin tükenmiş olduğu durumlar söz konusu olabilir. Böyle durumlarda aküyü tamamen değiştirmek yerine bir takviye işlemi yapılır. Akü takviyesi, aynı amper gücüne sahip olan iki akü arasında yapılır. Bu akülerden dolu olandan alınacak enerjisinin boş olan aküye transfer edilmesine akü takviyesi denilir.

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Boşalan bir akü elektrik enerjisi üretemediği için tekrar doldurulması gerekir. Akünün boşalması ise pek çok sebepten dolayı olabilir. Akü takviyesi yapacağınız zaman aşağıdaki talimatları uygulamanız güvenli bir şekilde işlemi gerçekleştirebilmenizi sağlayacaktır:

  • Takviye işlemini yapmak için iki akünün de amper gücünün birbirine eşit olduğundan emin olun.
  • Akü kablosunu bağlamadan önce aracınızın motorunu ve elektrik ile çalışan iç aydınlatma, farlar, radyo gibi bütün aksamını kapatmalısınız.
  • Akü başlarında eğer varsa plastik koruyucuları çıkarmalısınız.
  • Akünüzde bulunan (+) ve (-) kutup başlarına dikkat etmelisiniz.
  • Akü takviye kablosunun kırmızı ucunu, yani (+) kutubu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu ise dolu olan aküdeki (+) terminaline bağlamalısınız.
  • Akü kablosunun siyah ucunu, yani (-) kutubu dolu olan akünün (-) terminaline, diğer ucunu ise boşalmış olan akünün olduğu aracın kaportasında herhangi bir metal bölüme bağlamalısınız.
  • Kabloların doğru bir şekilde bağlandığından emin olun ve akü başlarını bir anahtar yardımıyla mutlaka iyice sıkın.
  • Bu işlemlerin ardından öncelikle aküsü dolu olan aracın motorunu çalıştırın, daha sonra ise aküsü boş olan aracın motorunu çalıştırın.
  • Takviye işlemini tamamlayın
  • Takviye işlemi tamamlandıktan sonra öncelikli olarak (-) kutuptaki kabloları çözün ve ardından da (+) kutuptaki kabloları çıkarın.

Akü Neden Biter?

Her akünün belli bir kullanım ömrü vardır. Kullanım ömrü dolmamış olmasına rağmen akünüz bitiyorsa eğer bunun başlıca sebepleri;

  • Klimayı çok fazla çalıştırmak,
  • Araç içi ışıkları devamlı açık bırakmak,
  • Silecekleri çok fazla kullanmak gibi sebepleri olabilir.

Elbetteki arabanızdaki meydana gelen mekanik ya da teknik bir arıza da akünün hızla boşalmasına sebep olabilir. Bu sebeple de yılda iki defa akünüzün ölçümünü yaptırmanız faydalı olacaktır. Akünüzü ölçtürdüğünüz zaman eğer enerjisi 12,6’nın üzerindeyse akünüz açısından her şey yolunda demektir. Ancak değerler 12,6’nın altına düşmüşse o zaman bir bakım gerekebilir.

Akü Nasıl Şarj Edilir?

Akünüzün boşalmasının ise pek çok sebebi olabilir. En sık karşılaşılan sebepler ise; araç ışıklarını açık bırakma, çalışır konumda değilken aracın içinde uzun süre müzik dinlemek, soğuk havalarda aracı hiç çalıştırmamak olarak sayılabilir. Ancak durum bu şekildeyken bile akünüzden vazgeçmeniz gerekmez. Akünüzü tekrar doldurmak ve kısa süreli bir çözüme ulaşmak için yapabilecekleriniz oldukça basittir.

Akü Dolumu Nasıl Yapılır?

Öncelikle emniyette olduğunuza emin olun. Eğer yolda sürüş esnasında akünüz bittiyse mutlaka aracı emniyet şeridine alın ve aracınızın park halinde olduğuna dair gereken trafik işaretlerini yerleştirin. Bu aşamadan sonra aküsü dolu bir araç üzerinden akünüzü şarj etmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Aküsü dolu olan araç ile burun buruna ya da yan yana olacak şekilde araçları park edin.
  • Akü takviye kablosundaki kırmızı renkteki kabloları her iki aracın (+) kutbuna, siyah renkli kabloları ise (-) kutbuna bağlayın. Bu işlemleri yaparken kabloların hiçbir metal yüzeye değmediğinden emin olmalısınız. Bu sebeple bir başkasından yardım almanız gerekmektedir.
  • Kabloların kutuplardan doğru bir şekilde kavradığından emin olduktan sonra aküsü dolu olan araç birkaç dakika için çalıştırılır.
  • 2-3 dakika boyunca aküsü dolu olan aracın çalışması beklenildikten sonra aküsü boş olan araç da çalıştırılır.
  • Birkaç dakika daha beklenir ve aküsü dolu olan aracın, aküsü boş olan aracı takviye etmesi sağlanır.
  • Bu aşamadan sonra ise takviye kablosunu çıkarırken dikkat etmek gerekli; kabloları çıkarmak için aküsü şarj edilen araçtan başlanmalıdır. Aküsü şarj edilen araçta önce kırmızı renkteki kablolar (+) kutup üzerinden sökülür, sonra ise siyah renkli kablolar (-) kutup üzerinden sökülür. Tıpkı takviye işlemi öncesi ve takviye işlemi sırasında olduğu gibi sökme işlemi sırasında da kabloların hiçbir metal yüzey ile temas etmemesine özen göstermeniz gerekiyor.
  • Akü Üretim Tarihi Nasıl Anlaşılır?
  • Aküler, araçların ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin üretilmesi için gerekli olan işlemlerin merkezinde yer alır. Bir başka deyişle eğer aküde bir sorun varsa araca hiçbir şekilde elektrik gelmemesi söz konusu olabilir. Bu yüzden de akülerin bakımlarının periyodik olarak yaptırılması, dolum seviyelerinin kontrol edilmesi gerekir. Ancak bunlardan önce gelen bir diğer konu daha vardır: Akü almadan önce üretim tarihini kontrol etmek.
  • Akü Üretim Tarihi Nedir?
  • Aküler, üretildikten sonra hemen satılan parçalar değildir. Yani üretiminin üzerinden belli bir süre geçebilir. Bununla birlikte ne zaman üretilmiş olduğu önemlidir. İşte, akülerin üretildiği tarihi belli eden kodlara akü üretim tarihi denir.
  • Akülerin üretim tarihlerinin yer alma biçimleri farklılık gösterir. Bu durumdaki sabit Avrupa Standartları’na uygun olarak yapılan üretimlerde, akünün üretim tarihinin akü üzerine yazılı olması şeklinde görülür. Bunun dışında ise bazı markalar sadece sayıları ve harfleri bir arada kullanabilir, bazıları yalnızca rakamlardan oluşan kodlar ile akü üretim tarihini belirtebilir.
  • Akü Üretim Tarihi Neden Önemlidir?
  • Aslında yalnızca akülerin değil, pek çok başka ürünün de bir raf ömrü bulunur ve bu önemlidir. Örneğin; hiç açılmaması ve uygun koşullarda saklanması sonucunda 2 yıl raf ömrüne sahip olan bir yiyeceğin son kullanma tarihine 2 ay kalmışsa onu almayı pek çok kişi tercih etmez. Bunun yerine henüz yeni üretilmiş ya da üretim tarihi üzerinden çok fazla vakit geçmemiş olan ürünleri tercih eder.
  • Akü için de benzer bir mantık olduğunu söyleyebiliriz. Akünün üretim tarihinden itibaren çok uzun bir süre beklemesi akü ile ilgili bazı sorunlar yaşayabileceğinizin göstergesi olabilir. Örneğin; kutupbaşlarında oksitlenme görülmesi akünün uzun süredir beklediğinin bir göstergesi olabilir. Bu sebeple akünün üretim tarihini kontrol etmekte fayda vardır.
  • Eğer akünün üretim tarihi üzerinden çok fazla zaman geçmişse akünün boşalmış olması da mümkün. Bu da başka bir sorun ve sürüş konforunu etkileyecek bir problemdir. Bu tip sorunlar ilk etapta belli olmayabilir ve akünüzün performansından memnun kalabilirsiniz. Ancak bir yıl gibi süreler söz konusu olduğunda sorunlar kendini göstermeye başlayabilir, sizi akünüzü yenilemeye bile mecbur bırakabilir.

  • Jel Akü Nedir?
  • Akülerde yer alan elektrolitin sıvı halde değil de jel halde bulunduğu akülere jel akü denir. Sulu aküler olarak bilinen normal akülerden farklı olarak jel aküler “kuru akü” sınıfında yer alır. Sülfirik asit ve isli silikonun karıştırılması ile elde edilir. 
  • Jel aküler içinde yer alan gazın dışarı çıkmasının engellenmesi ve kimyasal tepkime sonucunda jel haline gelmesi prensibine dayanarak çalışır. İçinde bulunan özel bir valf sistemi ile su kaybetmez ve su takviyesine ihtiyaç duymaz. 
  • İçinde jel halinde bulunan bu madde yüksek sıcaklığa ve titreşime karşı direnç gösterme özelliğine sahiptir. Bu sebeple araçlar dışında rüzgar ve güneşten elde edilen yenilenebilir enerji kaynaklarının üretiminde, denizcilikte tercih edilir. 
  • Jel Akünün Diğer Akülerden Farkı Nedir?
  • Yüksek sıcaklığa ve titreşime dayanıklı olmasının dışında çok derin bir deşarj kapasitesi bulunur. Bu kapasite akünün tamamen deşarj olduktan sonra tekrar şarj edilmesine rağmen ihtiva ettiği kimyasal yapının hiçbir zarar görmediği anlamına gelir. Doğal bir sonuç olarak da jel aküler deşarj olduktan sonra bile kullanım ömrü kısalmaz ve verimliliği de düşmez.
  • Jel akülerin kullanım kapasiteleri daha yüksek olmaktadır. Bununla birlikte çevrim ömrü de yine yüksektir. Yani hem araç için enerji harcarken çok daha fazla verim alınmasını sağlar hem de deşarj ve şarj döngüsünü çok daha fazla sayıda karşılayabilir.
  • Jel Akü mü, Sulu Akü mü Kullanılmalı?
  • Akü performans değerleri, kullanım ömrü elbette ki akü seçiminde kritik bir öneme sahip bulunuyor. Bununla birlikte kullanılan akünün üretiminde kullanılan malzemelerden tasarımına kadar her adımda akünün kalitesini belli eden detaylar da yine akünün ömrünün ne olacağı üzerinde belirleyici bir etkiye sahip bulunuyor.
  • İnci Akü, Japon teknolojisi ile ürettiği akülerde Avrupa Standartları’nı yakalar ve dünyanın enerji uzmanı olarak akü üretimi yapar. Araçların enerji ihtiyaçlarının ne olduğunu, hangi araç için nasıl bir akü üretilmesi gerektiği konusunda uzun yıllara dayanan deneyimi ile harekete geçer. Bununla birlikte hem teknolojide hem de otomotiv sektöründe meydana gelen yeniliklerin sıkı bir takipçisi olarak geliştirmelere de durmaksızın devam eder. 

AGM Akü Nedir?

Araçlar için geliştirilmiş olan Start-Stop teknolojisine uygun olan aküler arasında yer alan AGM akü ile siz de daha yüksek bir performans elde edebilirsiniz.

Son yıllarda teknolojik gelişmeler inanılmaz bir hızla ilerliyor. Bu sayede yaşam kalitesini artıracak pek çok konfora sahip olsak da aynı oranda doğal kaynakların kullanımına ya da çevre dostu politikalara da dikkat etmek gerekiyor. Araçlar için geliştirilen, çevreye duyarlı bir teknoloji olan Start-Stop sayesinde araçların karbon salınımı da azalmaktadır. Bu teknolojinin gerektirdiği elektrik enerjisi ihtiyacı için aküler de beklenen gereklilikleri karşılayacak şekilde üretilir. Çünkü Start-Stop teknolojisine sahip olan araçlardaki elektrik sarfiyatı daha fazladır ve bu enerjiyi karşılayacak güçte aküler kullanılmalıdır. Bunlara uygun olan akülerden biri de AGM aküdür.

Start-Stop Olsun Olmasın Tüm Araçlara Uygun AGM Aküler

“Absorbed Glass Mat” olarak bilinen ve kelimelerin baş harflerinden ismini alan AGM akülerin Türkçedeki karşılığı ise emdirilmiş cam elyaf olarak geçer. Aslında orduda kullanılmak üzere 1980’li yıllarda üretilmiş olsa da şimdilerde de en çok tercih edilen aküler arasında yer alır. 

AGM aküler güvenlik ve performansı yüksek akülerdir. Yapıldığı cam elyaf malzemesi sayesinde akü pilinin dökülmesinin önüne geçilir. Bu da AGM aküler için ayırıcı bir güvenlik niteliği sunar. Dayanıklı ve uzun ömürlü AGM aküler, kullanıcılar için önemli avantajlar sunar. 

AGM aküler cam elyaf sayesinde süngerimsi bir yapıya sahiptir. Bu yapı da akünün içindeki asidin emilmesini sağlar. Emilen asit ise kuru bir hale gelir. Çalışma prensibinde bu şekilde ayırıcı bir nitelik ile EFB akülerden de ayrılmış olur.

AGM aküler ile EFB aküler arasındaki bir diğer fark da AGM akülerin Start-Stop teknolojisine sahip olmayan araçlarda da kullanılabiliyor olmasıdır. Fren enerjisi geri kazanım sistemi, yani rejeneratif frenleme sistemine sahip olan araçlarda da kullanılabilen AGM aküler, EFB akülerin ihtiyaç duyduğu alternatör olmadan da akünün şarj edilmesi özelliğine sahiptir. Fren enerjisi geri kazanımı çalışma prensibi fren enerjisinin elektrik enerjisine dönüşmesini sağlar. Elde edilen bu elektrik enerjisi de AGM aküye iletilerek akünün dolmasını sağlar.

EFB Akü Nedir?

EFB Akü ile siz de Start-Stop aracınız için uygun olan aküyü seçebilirsiniz. Gelişen teknolojiye uyum sağlayan yenilikçi ürünleri ile İnci Akü uzmanlığında doğru aküyü seçebilirsiniz.

Gelişen teknolojisi sayesinde hem doğal kaynakları hem de insan yapımı enerji kaynaklarını çok daha verimli bir şekilde kullanmayı öğrendik. Bu konudaki tasarrufu destekleyen teknoloji her geçen gün gelişiyor ve buna paralel olarak da daha verimli sonuçlar elde etmeyi sağlayacak detaylara hitap eden ürünler ortaya çıkıyor. 

Başta, Start-Stop teknolojisi araçların daha az yakıt ve elektrik harcaması üzerine kurulu bir teknoloji olarak ortaya çıktı. Bu teknoloji sayesinde yalnızca yakıt ve elektrik tasarrufu sağlanmakla kalmayıp araçların daha uzun ömürlü olması da dolaylı olarak sağlanmış oldu. Özellikle şehir içindeki yoğun trafikte farkını belli eden Start-Stop teknolojisine uygun elektrik ihtiyacını üreten aküler de hızlı bir şekilde geliştirildi ve geliştirilmeye de devam ediyor.

Start-Stop Teknolojisine Sahip Araçlar İçin EFB Akü

EFB Akü, Start-Stop teknolojisine sahip olan araçlar için geliştirilmiş olan akü çeşitlerinden biridir. Bir diğer çeşit olan AGM Akü’den belli farklar ile ayrılır.

“Enchanced Flooded Battery” (Geliştirilmiş Islak Tip Akü) olarak tanımlanabilen akü, İngilizce kelimelerin başharfleri ile isimlendirilir. EFB Akü, alternatör tarafından devamlı olarak şarj edilmeye ihtiyaç duymaması ile fark yaratır. Akü şarj olana kadar alternatör ile bağlantıda kalır ancak dolduğu anda alternatör ile bağlantısı kesilir. Bununla amaçlanan, motorun üzerindeki alternatör yükünü hafifletmek ve tüketim oranını azaltmaktır. 

EFB Aküler alternatör desteği olmaksızın Start-Stop teknolojisi ile uyumlu bir şekilde çalışabilir. Bu sayede de çok daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bunun bir sebebi de devamlı olarak dolup boşalması sirkülasyonunun devamlılığıdır. Uzun bir süre kullanılabilirler.  Ortalama olarak 90.000 çalıştırma süresinde verimli bir ku

Share this content:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir